Přehled pozitivních účinků
Vnitřní i zevní použití máty
Přípravky, které doma zvládnete z máty peprné vyrobit, jsou vhodné na vnitřní i zevní použití. Na problémy se žaludkem i na nachlazení je ideální mátový čaj, likér nebo sirup.
Mátový čaj si můžete připravit tak, že čerstvé či sušené listy zalijete vařící vodou, přikryjete a necháte 15 minut louhovat. Podobně si můžete připravit i domácí žaludeční čaj ze směsi bylin, kdy mátu pouze doplníte dalšími prospěšnými bylinkami, jako je květ heřmánku, kořen lékořice a proskurníku nebo plod fenyklu. Čaje se dávkují v množství jeden až dva šálky denně.
Domácí mátový likér se připravuje smícháním mátových listů s 0,75 litru libovolného alkoholu. Ideální je vodka, slivovice nebo i koňak. Tento alkohol se nechá po dobu tří týdnů stát na slunci a poté se scedí a smíchá se s cukerným roztokem (200 gramů cukru se rozmíchá ve vodě). Hotový mátový likér se uloží do chladu. Každý den můžete vypít jednu až dvě sklenky.
Mátový sirup se připravuje tak, že se nejprve vyrobí cukerný sirup - na 1 litr vody přijde 500 gramů cukru. Cukr se povaří a do něj se přidá 60 gramů čerstvě natrhaných a nasekaných či rozmixovaných mátových listů. Až tato směs přejde varem, odstaví se a poté se nechá zcela vychladnout.
Pokud mátu peprnou smícháte s rostlinným olejem a necháte ji odstát týden na sluníčku, připravíte si domácí mátový olej, který je vhodný například na inhalaci při nachlazení nebo na potírání ekzému, pohmožděnin či bolavých částí těla. Jako kloktadlo se dá použít mátový nálev, který se vaří podobně jako čaj. Pouze se použije máta ve vyšší koncentraci.
Má máta peprná nějaké vedlejší účinky?
Užívání máty se nepojí s téměř žádnými vedlejšími účinky. Bylinka se dá bez obtíží užívat i dlouhodobě. Při lokálním použití na kůži však může vyvolat alergickou reakci a stejně tak zažívací potíže při použití vnitřním. Nedoporučuje se překračovat doporučené dávkování.
Komentáře
Okomentovat